Referencia munkák

Pali M550d-je

Pali barátom megrögzött BMW rajongó. Jelenleg két bajor gép van a tulajdonában E60 és egy F10. Nem éri be akármivel, csak a legjobb kell neki. Az E60 is a legjobb tuning elemekből megépített 530d, teljesítménye 380Le-re tehető. Az új autójának is magas mércét tett, mivel a névleges teljesítményük ugyan megegyezik, de súlyát tekintve 250kg-mal nehezebb, az x-drive hajtás vesztesége nagyobb, illetve az autómata váltó az eddig megszokott manuál helyett másképp működik. Ahhoz, hogy hasonló gyorsítási élményt nyújtson, mind a másik autója így bőven túl kell szárnyalni a 400Le-s álomhatárt.

A motorvezérlő elég bonyolult darab, már kiolvasni sem egyszerű (csak GPT-porton lehetséges)…..a szétszedéséről ne is beszéljünk. A szoftver 740 térképet tartalmaz, ami tele van szórva limiterekkel és faktorokkal, illetve Torque Monitoring nevű védelmekkel. De ettől függetlenül megbirkóztunk a feladattal. Az elért teljesítmény 422,3Le lett a nyomatékunk 820Nm-re fejlődött. Mivel Stage1-es konfiguráció, ezért a gyári emissziós segédberendezések is a helyén maradtak.

Pali barátomat ismerve hamarosan jelentkezik majd egy újabb ötlettel, hogy még több élményt kapjon az új szerzeményétől!